Cenaclul Internaţional Prietenii Poeziei

Manifestările literare Punţi peste Crişuri

Cenaclul Internaţional Prietenii Poeziei din Oradea.  Manifestările literare "Punţi peste Crişuri"

 

Pe data de 22 octombrie 2019 a avut loc la Biblioteca Gh. Şincai din Oradea, sala Amfiteatru, orele 17, o triplă lansare de carte la care au participat invitaţi speciali din Franţa. Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul manifestărilor literare “Punţi peste Crişuri” ale Cenaclului Internaţional “Prietenii Poeziei” (coordonatori Ionuţ Caragea şi Dan. H. Popescu).
În prima parte a evenimentului s-a lansat volumul de poeme “Când umbrele trec strada” (Editura Pim, 2019), semnat de Teodor Dume. Ediţia franceză a acestui volum a fost publicată în 2019 la editura Stellamaris.
Evenimentul a continuat cu lansarea volumului de poeme “Iubirea mea abisală” (Ed. Fides, 2019), semnat de Ionuţ Caragea. Ediţia franceză a acestui volum, publicată la editura Stellamaris din Brest în 2018, a câştigat premiul François-Victor Hugo, oferit de Societatea Poeţilor Francezi, cea mai veche şi mai prestigioasă societate de poezie din Franţa.
Evenimentul s-a încheiat cu lansarea cărţiiXURA” (roman şi poeme, editura Fides, Iaşi, 2019), creată după un fragment de joc de roluri bazat peTărâmurile viselor“ de H. P. Lovecraft. Această carte este o traducere în limba română a ediţiei originale care a apărut în 2013 la editura Stellamaris. Directorul editurii Stellamaris şi autor principal al ediţiei franceze: Michel Chevalier. Traducerea în limba română: Amalia Achard. Revizor şi îngrijitor al traducerii poetice: Ionuţ Caragea. Grafica: Annaïg Morel şi Stéphan Butreau. Ilustraţia copertei: Stéphan Butreau. Redactor de carte: Dumitru Scorţanu (directorul editurii Fides).
Invitaţi speciali la eveniment: Michel Chevalier, Amalia Achard, Annaïg Morel, Stéphan Butreau (toţi din Franţa).
Cărţile au fost prezentate de Ionuţ Caragea, Amalia Achard şi Florian Chelu-Madeva. Imnul Franţei a fost cântat de Alexandrina Chelu, iar imnul României a fost cântat de Alexandru Carţiş.
Michel Chevalier a primit o diplomă de merit din partea doamnei Ligia Mirişan, directoarea Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai, în semn de mulţumire pentru promovarea culturii române în Franţa.

După cum menţionează autorul Stellamaris (Michel Chevalier) în cuvântul înainte din XURA, « această carte este o creaţie colectivă. Înainte de toate, un omagiu, dar şi expresia recunoştinţei faţă de marele scriitor H. P. Lovecraft, necunoscut în timpul vieţii sale, dar care a ştiut creeze un mit atât de „real“ încât devină universal şi în care milioane de oameni se regăsească. Din el fac parte şiTărâmurile viselor“, unde se desfăşoară o mare parte a povestirii. Este, totodată, şi o dare de seamă romanţată şi poetizată a unei campanii de joc de roluri. Pentru necunoscători, este o modalitate prin care un grup de prieteni creează împreună o poveste. Dacă povestea este o creaţie colectivă, alegerea formei şi a redactării, atât în cazul romanului cât şi a poemelor ce-l ilustrează, sunt rezultatulpeneluluimeu. Am ales completez proza relatării cu poeme, aşa cum, în unele filme sau desene animate, pete de culoare vin însufleţească o structură în alb şi negru ».

Discursul integral al lui Michel Chevalier şi poemele citite de domnia sa în franceză:
https://editionsstellamaris.blogspot.com/2019/10/publication-de-xura-en-roumanie.html

 

Afiş realizat de Andrei Oros

Fotografii obţinute de la Biblioteca Judeţeană, cu acordul doamnei Ligia Mirişan

În fotografie, de la stânga spre dreapta: Ionuţ Caragea, Amalia Achard, Michel Chevalier, Florian Chelu-Madeva

Alexandrina Chelu interpretând imnul naţional al Franţei

Alexandru Carţiş interpretând imnul naţional al României

doamna Ligia Mirişan, directoarea Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai, oferind o diplomă de merit domnului Michel Chevalier

Ionuţ Caragea prezentând invitaţii şi vorbind despre cărţi

Amalia Achard şi Michel Chevalier

Florian Chelu Madeva vorbind despre romanul Xura

Participanţi la eveniment

Mai jos, fotografii realizate de Nicoleta Pop-Baciu

Ionuţ Caragea, Amalia Achard, Michel Chevalier, Florian Chelu-Madeva

Discursul doamnei Amalia Achard

Ionuţ Caragea recitând din volumul Iubirea mea abisală

Michel Chevalier şi Ionuţ Caragea citind poezii din cartea Xura, în franceză şi în română

Mai jos, fotografii realizate de Stéphan Butreau

Alte fotografii de la eveniment, realizate de Alin Cristea

https://oradeaculturala.wordpress.com/2019/10/22/poze-cenaclul-prietenii-poeziei-22-octombrie-2019

Coordonatorii cenaclului Prietenii Poeziei sunt recunoscători tuturor publicaţiilor şi tuturor persoanelor care au promovat acest eveniment! De asemenea, sunt recunoscători tuturor celor care au onorat cu prezenţa!

 

 

Cenaclul Internaţional Prietenii Poeziei

Manifestările literare Punţi peste Crişuri