Biografie Adrian Munteanu
« Prima pagină
        
       
Adrian Munteanu s-a născut in Scheii Braşovului, la 21 aug.1948. Este  membru al Uniunii Scriitorilor din România.
 
Biografie şi activitate literară:

 - a absolvit liceul “Unirea” din Braşov.

- înclinaţii din tinereţe pentru interpretare teatrală. A reprezentat judeţul la diferite competiţii teatrale. La 20 de ani a câştigat premiul III a primul concurs de interpretare a poeziei eminesciene, Botoşani, 1969.
- a dat examen la institutul de teatru. După ce a trecut de proba eliminatorie, a fost respins din cauza faptului că tatăl său fusese deţinut politic cu o condamnare de 15 ani.
- a absolvit  Facultatea de Limba si Literatura Română la Constanţa ( profesor  Cornel Regman, asistent  Marin Mincu) . În timpul facultăţii a obţinut premiul I de interpretare ( cu rolul profesorului din “Lecţia” de Eugen Ionescu, în 1970 ) şi premiul III pentru regie de teatru ( cu spectacolul “Chibritul” de Dumitru Solomon, în 1972) în cadrul Festivalului Naţional al Artei  Studenţeşti. Şi-a făcut debutul publicistic în anii studenţiei la revista “ Ex Ponto” coordonată de Marin Mincu, unde a scris eseuri şi cronici de teatru.
- în cei 13 ani de activitate la această instituţie a condus trei formaţii de teatru, altele de teatru poetic si a înfiinţat “Cenaclul literar 19 “, alcătuit din scriitorii de mai târziu  Andrei Bodiu, Gheorghe Crăciun, Alexandru Muşina, Simona Popescu, Marius Oprea, Caius Dobrescu, Ovidiu Moceanu etc. A jucat în numeroase piese de teatru, a regizat altele, a scris scenarii. În palmares s-au adunat 21 de premii naţionale de interpretare, regie sau creaţie literară.
- a iniţiat şi a condus timp de trei ani manifestarea complexă intitulată “Studioul Artelor” în care, alături de interpeţi şi formaţii din Braşov, evoluau şi nume importante din teatrul şi muzica românească. Au fost la Braşov, în cadrul acestei manifestări, printre alţii, Leopoldina Bălănuţă, Ovidiu Iuliu Moldovan, Valeria Seciu, Silviu Stănculescu, Gheorghe Cozorici, Tudor Gheorghe, Iosif Sava, Aurelian Octav Popa, tânăra pianistă din Braşov Mihaela Ursuleasa.  
- trei ani profesor de limba şi literatura română în  comuna Poiana Mărului, jud. Braşov (1972 – 1975). Excelentă relaţie cu elevii, cu care se întâlneşte şi astăzi.
- după absolvirea examenului de definitivare în învăţământ, a fost transferat ca instructor cu probleme de teatru la Casa de Cultură a Municipiului Braşov ( actualul Aşezământ Cultural “Reduta”).
- din cadrul colectivelor de interpreţi amatori pe care le-a coordonat s-au ridicat actori profesionişti de mai târziu.
- în 1988 a fost numit director al Clubului cultural de la uzina Steagu Roşu. Acolo a funcţionat până în 1991. A înfiinţat formaţii, a scris scenarii de teatru şi a obţinut alte numeroase premii naţionale. Unul dintre interpreţii de atunci, luat din uzină şi adus în club, este actorul profesionist de astăzi Zoltan Octavian Butuc, deţinătorul premiului de debut al UNITER, rămas bun prieten până astăzi şi participant la toate acţiunile comune ( inclusiv lansările de cărţi proprii, ocazii cu care susţine recitaluri de poezie ).
   - în februarie 1990 a iniţiat şi a condus timp de şase luni primul post de televiziune din Braşov (Radioteleviziunea Transilvania) şi  unul dintre primele din ţară.
- din 1991 si pana in prezent funcţionează ca  redactor la Societatea Română de Radiodifuziune, Studioul Regional de RadioTârgu Mureş. Aceasta după ce realizase emisiuni radiofonice timp de cinci ani la Centrul de Radioficare Braşov ( fostele difuzoare ) şi colaborase alţi cinci ani la Radio Târgu Mureş, până la desfiinţarea studiourilor de radio din ţară, printr-un ordin al lui Ceauşescu. 
   - Colaborări cu poezie, eseistică şi cronici de teatru la Ex Ponto, Astra,  Sinteze literare, Observatorul ( Toronto), Atheneum din Vancouver (al cărui redactor este de patru ani), Dealul Melcilor, Apostrof, Oglinda Literară, Astra, Luceafarul, “Lumină Lină” (New York), Cetatea Culturală ( Cluj-Napoca), Citadela( Satu Mare).
- între 1998 şi 2001 a scos trei volume de basme în versuri intitulate „Seri cu licurici „( volumul I –Seminţele, editura Concordia, Brasov, volumul II -Darurile, editura Triumf, Brasov şi volumul III –Bunătatea, editura Triumf, Brasov ). Volumele cuprind 365 de basme şi au fost editate în câte 4000 de exemplare fiecare pe care autorul le-a vândut singur, vizitând toate şcolile generale din municipiul şi judeţul Braşov, intrând din clasă în clasă, vorbind copiilor despre aceste cărţi şi citind din ele.
-          În  2003, din materialul existent în cele trei volume de basme,  a realizat scenariul intitulat „ Poveşti fără sfârşit „ ( regia, scenografia,  ilustraţia muzicală şi interpretarea actoricească ) cu care a întreprins un turneu de două luni în Canada, în cele mai importante comunităţi româneşti, de la Atlantic la Pacific.
  
Premii literare:
 
 - marele premiu „ Tudor Arghezi” pentru teatru, Festivalul Naţional de creaţie literară „ Tudor Arghezi”, 1985 ;
- premiul I pentru dramaturgie la concursul organizat de Radio Târgu Mureş, 1985 (scenariul “Visul” a fost interpretat de actorii Teatrului National din localitate, regia Nicolae Scarlat)
- premiul I pentru eseu, concursul de creaţie literară „Traian Demetrescu“ Craiova     1987 (pentru eseul “Luceafărul – entităţi antinomice”)
- premiul Centrului de îndrumare Dolj pentru teatru la concursul de creaţie literară "Tradem",1987;
- premiul III pentru poezie la concursul de creaţie literară „ Andrei
Mureşanu", Braşov, 1988;
 
Operă:
 
- în 2004 a luat decizia de a scrie sonete, ajungând la concluzia că această specie literară se potriveşte cel mai bine cu structura lui interioară. A iniţiat un proiect potrivit căruia va scoate câte un volum de sonete în fiecare an.
- SONETE1, apărut la editura „Arania”, Braşov, 2005
- SONETE 2, „Arania”, 2006
- “Paingul Orb” ( Sonete 3),  Arania, 2007
- “Ferestre în Cetate” (Sonete 4), Arania, 2008.