Sebastina Papai
« Prima pagină

 

 

Biografie

Numele meu e Papai Sebastina, iar cuvântul care cred că mă defineşte cel mai bine este perseverenţa!
 
De ce tocmai perseverenţa?
 
Probabil pentru că mereu am reuşit să îmi ating ţelul, să îmi depăşesc limitele, unicul meu adversar fiind doar eu însămi!
 
Doresc să adaug că sunt elevă în clasa a IX-a , la Liceul Teoretic “Onisifor Ghibu”, Oradea, profilul matematică-informatică intensiv informatică!
 
Ironia sorţii face să fi ales un profil real, tocmai după obţinerea premiului doi la Olimpiada Naţională de Limba şi Literatura Română!
 
Totuşi pasiunea mea acerbă pentru literatură şi lectură nu s-a oprit aici, fapt vizibil prin dorinţa de a participa la acest cenaclu de literatură prin intermediul căruia doresc să  îmi dezvolt abilităţile în domeniul literar şi, de asemenea, să  îmi aprofundez cunoştinţele şi să interacţionez cu persoane pasionate de literatură!
 
Ataşez o scurtă naraţiune scrisă de dragul copilăriei...

 

 

                                                                              Pe uliţa copilăriei
 
Ce linişte sufletească îmi aduce vârsta cea fericită! Şi când îmi mai amintesc ce bazaconii, ce planuri şi ce jocuri care mai de care mai deocheate inventam…
Totul era frumos! Eram ocrotită de mângâierile părinţilor, profesionistă a capriciilor, ferită de orice grijă şi problemă, mereu cu gândul la joacă.
Dar sprinţar şi înşelător mai e gândul omului, iar sfâşietoarea vremelnicie a copilăriei nici nu m-a lăsat bine să mă bucur de nevinovăţia sa, că a trebuit să şi merg la şcoală!
E drept că şi şcoala m-a maturizat, însă nu am renunţat să mai am zile în care descui cufărul copilăriei greu de atâtea întâmplări efemere, cu ajutorul cărora mă voi destinde la rândul meu când voi fi părinte.
E greu să uiţi cum aşteptam cu sufletul la gură câte o nouă povestioară de la bunica mea despre năzdrăvanul de tăticul meu, când era şi el la această vârstă nevinovată. Ce să mai spun de zecile de pahare sparte, care s-au dovedit a fi norocoase, ori genunchii mei juliţi, căci doar şi acum mi-au mai rămas semne de bună purtare.
Îmi plăcea mereu să mă aventurez, să mănânc toată crema prăjiturilor înainte ca bunica să realizeze că nu mai are cu ce să o orneze şi cum le furam copiilor de vârsta mea jucăriile de nisip,unuia dându-i în faţă cu o lopăţică, că doar şi el a încercat să mi le ia pe ale mele…
Chiar şi acum, adolescentă fiind, este o eliberare, o desfătare să îmi vizitez bunicii, să contemplu ograda aglomerată, populată de familiile de găini, coteţul cu purceii înfulecând pe nerăsuflate, doar văcuţa mai lipseşte din peisaj, întrucât e la păscut! Dar seara, după sosirea acesteia, e un deliciu să bei laptele spumos şi cald, iar în întâmpinarea acestora sare tot satul şi aşa mai afli câte o bârfă de la tanti Florica de la vale ori de la unchiul Nelu, abia venit de la secerat!
Şi ce m-aş face eu fără aceste amintiri, aş trăi o viaţă pustie şi nu mi-aş putea încălzi sufletul la flacăra acestor puerile întâmplări!