Articole, interviuri, recenzii
 
« Home

Articole în presă despre Ionuţ Caragea (selectiv)

 1. Ionuţ Caragea a participat la Festivalul Internaţional de Poezie de la Montréal - Accent de Montréal

 2. Ionuţ Caragea, poetul care şi-a descoperit vocaţia în Canada - Adevărul

 3. Ionuţ Caragea, constănţeanul care a trăit visul  canadian - Ziarul Ziua de Constanţa

 4. Ionuţ Caragea, un cupidon care loveşte cu versul - Ziarul Ziua de Constanţa

 5. Ionuţ Caragea, originar din Constanţa, a publicat un roman de ficţiune - Ziarul Ziua de Constanţa

 6. Rugbystul Florin Caragea, ultimul eseu - Ziarul Ziua de Constanţa

 7. Scriitorul constanţean Ionuţ Caragea a mai publicat două volume bilingve de poezie - Adevărul

 8. Un rugbist a devenit cel mai nou membru al  filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România - Adevărul

 9. Un poet constănţean a compus o poezie dedicată lui Publius Ovidius Naso - Adevărul

 10. Sancţiune împotriva Medeei Iancu la iniţiativa unui orădean - Adevărul

 11. De la rugby la poezie. "Poetul născut pe Google" din Quebéc la Oradea - Jurnal bihorean

 12. Atletul poeziei, recunoaştere la Paris - Jurnal bihorean

 13. Caragea premiat de societatea înfiinţată de primul câştigător al Nobelului pentru literatură - Jurnal bihorean

 14. Ionuţ Caragea, din nou în topul poeziei franceze - Jurnal bihorean

 15. Doi scriitori din Oradea premiaţi la Festivalul internaţional al aforismului - Bihoreanul

 16. Orădeni în revista scriitorilor din Quebec - Bihor online

 17. Un premiu important, pentru Ionuţ Caragea - Helion online

 18. Poetul constănţean Ionuţ Caragea împlineşte 48 de ani - Ziua de Constanţa

 19. Trei autori din Oradea prezenţi în volum - O antologie a aforismului românesc publicată în Franţa - Crişana

 20. Cineva din noua generaţie - Crişana

 21. Premiul pentru poezie Mompezat 2019 - Crişana

 22. Ionuţ Caragea, din nou în topul poeziei franceze - Crişana

 23. Ionuţ Caragea, de la poezie la critică literară - Crişana

 24. Un lider al generaţiei 2000 - Ionuţ Caragea, prin ochii criticilor - Crişana

 25. Ionuţ Caragea, Premiul Genius - Jurnalul Bihorean

 

Antologia Asociaţiei Scriitorilor de Limbă Română din Québec - 2009

 1. Antologia ASLRQ 2009
 2. Răsunetul de Bistriţa
 3. Ziarul Telegraf
 4. Ziarul Crai nou
 5. Consulatul General al României la Toronto

Antologia Asociaţiei Scriitorilor de Limbă Română din Québec - 2015

 1. Antologia ASLRQ 2015
 2. Agenţia de carte
 3. Luceafărul de seară
 4. Ziua de Constanţa
 5. Radio Constanţa
 6. Revista ASLRQ
 7. Jurnal Românesc

Aprecieri despre Antologia Asociaţiei Scriitorilor de Limbă Română din Québec:

« „La mii de kilometri de tară”, scriu Adrian Erbiceanu, presedintele si Ionut Caragea, vicepresedintele Asociatiei Scriitorilor de Limbă Română din Quebec în Cuvîntul de deschidere al acestei antologii, oamenii „se asociază, ori de cîte ori se iveste prilejul, întru sprijinirea neconditionată a promovării si perpetuării limbii lor de origine”. Asociatia Scriitorilor de Limbă Română din Quebec (ASLRQ), în colaborare cu Fundatia Română din Montréal si Asociatia Culturală Română, prin intermediul suplimentului literar al revistei „Tribuna noastră”, si pe propriul spatiu virtual au sustinut o serie de activităti în acest sens. La finele lui 2009 asociatia a editat această antologie, în care sînt poemele unor autori si din România, parte din filiala USR Iasi, al cărei membru, de altfel, este Ionut Caragea (Angela Baciu, Angela Furtună), sau din orasul Iasi (Daniel Corbu, Petruta Spînu, Dumitru Scortanu, Marius Chelaru). Sînt, cum scrie în Cuvîntul de deschidere, treizeci si nouă de autori, oameni „diferiti ca vîrstă, educatie sau preocupări cotidiene” dar reuniti sub semnul limbii române. Un volum în care limba română si-a găsit loc, la mii de kilometri depărtare de casă. » (Marius CHELARU, în revista Convorbiri literare, 2010)

« Am căutat să semnalăm de cîte ori am avut ocazia realizările pe tărîm literar ale românilor care au ajuns să trăiască în afara graniţelor de stat, în „diaspora” sau/ şi colaborările acestora cu cei din ţară. Astfel, între altele, în mai 2010 semnalam în rubrica noastră apariţia, spre finele lui 2009, a primei antologii a Asociaţiei Scriitorilor de Limbă Română din Quebec, preşedinte Adrian Erbiceanu, vicepreşedinte Ionuţ Caragea. „Atunci cînd, în 2009, la numai un an de la înfiinţare, am decis să edităm o antologie a Asociaţiei Scriitorilor de Limbă Română din Québec, folosindu-ne de propriile noastre forţe, mulţi au dat din cap a neîncredere”, scriu cei doi în cuvîntul de început (La ora bilanţului). Iată că Asociaţia a editat acum o a doua antologie. „Este uşor să înregistrezi o companie şi să-i dai un nume”, scrie în continuare în cuvîntul de deschidere (noi am spune că şi asta poate încă să fie mai dificil în România decît în Canada), „e cu totul altceva să treci peste obstacolele inerente începutului şi să dovedeşti că eşti de folos comunităţii din care faci parte”. Să menţionăm că, activităţile asociaţiei (care azi, la şapte ani de la înfiinţare, are 64 de membri), nonprofit dar, din ce am putut vedea, bine organizate, sînt mediatizate şi în spaţiul virtual, că, pînă azi, sub sigla acesteia au apărut cincisprezece cărţi. Cum citim în volum, realizatorii antologiei sînt: Adrian Erbiceanu – consilier editorial, Ionuţ Caragea – coordonator principal, Dumitru Scorţanu – redactor-şef (membru în Comitetul executiv al ASLRQ). Din cei 64 de scriitori prezenţi în această antologie, 24 sînt români care trăiesc sau au trăit în Canada, iar 31 fac parte din Uniunea Scriitorilor din România, parte din filiala USR Iaşi, al cărei membru, de altfel, este Ionuţ Caragea (Angela Baciu, Angela Furtună), sau din oraşul Iaşi (Daniel Corbu, Petruţa Spînu, Dumitru Scorţanu, Marius Chelaru). Semnalăm această antologie şi ţinem să subliniem alte cîteva aspecte. Deşi acestea există, sînt puţine locuri din lume unde comunităţile româneşti reuşesc să se închege cumva, să aibă şi activităţi sociale, apoi să realizeze şi proiecte culturale de acest tip, colaborînd cu autorii din ţară dar şi din alte locuri din afara graniţelor unde aceştia au ajuns să vieţuiască. Şi din această perspectivă, este o iniţiativă care merită semnalată, cum, la fel, merită amintite eforturile pe care le face Asociaţia Scriitorilor de Limbă Română din Quebec (şi) pentru promovarea autorilor de limbă română. » (Marius CHELARU, în revista Convorbiri literare, 2015)

« Pentru a-şi stâmpăra setea de cultură, deşi aflaţi la mii de kilometri de ţară, o mână de intelectuali români se adună în jurul unei asociaţii pentru a promova limba strămoşească. Asociaţia Scriitorilor de Limbă Română din Québec (ASLRQ), condusă de Adrian Erbiceanu-preşedinte şi Ionuţ Caragea-vicepreşedinte, este un nucleu de coalizare a românilor din canada întru literatură, o flacără vie care reuşeşte să fie ambasadorul de necontestat al limbii române. Înfiinţată în urmă cu aproximativ un an, asociaţia a adunat iniţial, în jurul ei, oameni înzestraţi literar din zona oraşului Montréal şi din împrejurimi. Însă tot mai mulţi scriitori au dorit să adere la acest grup al dulcilor cuvinte, ca urmare, ASLRQ şi-a mărit constant numărul de membri, încorporând, statutar, în rândurile ei, nume cunoscute din diaspora şi din ţară. Astăzi, ASLRQ este unul dintre militanţii pentru tot ceea ce înseamnă identitatea românilor, pentru ca, departe de ţară, să fim cunoscuţi aşa cum trebuie. Cenaclul virtual „Prietenii poeziei“ a strâns în jurul lui o mulţime de împătimiţi ai slovei ritmate de pe toate meridianele globului. Antologia editată de ASLRQ, nemureşte pentru posteritate 39 de scriitori stabiliţi în Canada, România, Franţa şi Polonia. Dintre scriitorii prezenţi în antologie amintim pe Decebal Armaşu, Angela Baciu-Moise, Veronica Balaj, Alina Beiu-Deşliu, Ovidiu Bufnilă, Mihaela Burlacu, Ionuţ Caragea, Marius Chelaru, Daniel Corbu, Valeriu Cuşner, Ion Anton Datcu, Adrian Erbiceanu, Ştefan Doru Dăncuş, Petre Flueraşu, Constantin Frosin, Angela Furtună, Traian Gărduş, Virginia Mateiaş, Ionel Popa, Ana Ruse, Lia Ruse ş.a. Bistriţa este reprezentată de scriitoarele Melania Cuc şi Mariana Pop. Antologia ASLRQ este a treia carte apărută la Editura ASLRQ din Montréal, editură fondată de Adrian Erbiceanu şi Ionuţ Caragea, şi cuprinde biografii şi creaţii în limbile română şi franceză, aşezate în 164 pagini, format academic. O bucurie pentru sufletele iubitoare de literatură. » (Menuţ MAXIMINIAN, în revista Răsunetul de Bistriţa, 2009)

« În această toamnă a apărut Antologia Asociaţiei Scriitorilor de Limbă Română din Québec (ASLRQ), ediţia 2009. În paginile volumului de versuri şi proză se regăsesc şi creaţiile a cinci autori constănţeni: Corneliu Leu, Mihaela Burlacu, Ionuţ Caragea, Valeriu Cuşner şi Ana Ruse. Scriitorul, dramaturgul şi regizorul Corneliu Leu, născut în urmă cu 77 de ani, la Medgidia, este prezent în această antologie cu un fragment din „Romanul Plângerilor sau Călăul lui Dracula”. De profesie economist, Mihaela Burlacu tratează, în romanele sale, psihologia feminină, construind cu sensibilitate destinul eroinelor sale. În antologia editată de ASLRQ sunt prezentate fragmente din cele trei volume ale sale publicate până în prezent: „Te iubesc, e prea puţin” (premiul de debut al U.S.R. Dobrogea pe 2006), „Rugaţi-vă pentru îngerii ascunşi” şi „Decalogul tăcerilor albastre”. Născut pe meleaguri dobrogene, la Constanţa, Ionuţ Caragea - cofondator şi vicepreşedinte al ASLRQ este autor al mai multor volume de poezii, aforisme şi nuvele de ficţiune, o parte din aceste volume regăsindu-se în această antologie. Poetul constănţean Valeriu Cuşner prezintă în volumul antologic o serie de poezii cu încărcătură emoţională precum: „Răstignire”, „Euristică”, „Prea târziu” sau „Podurile”. Tot cu versuri vine în prim-plan şi prolifica autoare Ana Ruse, membră a Uniunii Scriitorilor, Filiala Dobrogea din anul 1995, a Societăţii de Haiku din Constan]a, a Ligii Navale - Filiala Constanţa şi a Asociaţiei „Pro-Basarabia şi Bucovina“. Antologia Asociaţiei Scriitorilor de Limbă Română din Québec (ASLRQ) reuneşte scriitorii de limbă română din provincia Québec şi scriitorii români cu orientare francofonă din exteriorul provinciei Québec, implicându-se în promovarea culturii româneşti în provincia Québec, în Canada şi pretutindeni în lume. » (Mirela STÂNGĂ, în ziarul Telegraf din Constanţa, 2009)

« Recent, a apărut cea de-a treia carte a Editurii ASLRQ (Asociaţia Scriitorilor de Limbă Română din Montreal), fondată de Adrian Erbiceanu şi Ionuţ Caragea (preşedinte şi vicepreşedinte ai asociaţiei), „Antologia ASLRQ” cuprinzând biografii şi creaţii (în limbile română şi franceză) ale primilor 39 de membri (în ordinea intrării) ai asociaţiei. Printre autorii cuprinşi în volum se numără, cu versuri, şi poeta şi publicista din Suceava Angela Furtună. ASLRQ îşi doreşte să-i cuprindă pe scriitorii de limbă română din provincia Quebec (Canada), alături de alţi scriitori de orientare francofonă din Canada şi de oriunde din lume. Potrivit liderilor săi, la numai un an şi jumătate de la înfiinţare, asociaţia cuprinde 45 de autori din Canada, România, Franţa şi Polonia. Printre ei se numără şi alţi autori din sau originari din judeţul nostru (sau din Bucovina istorică), precum Corneliu Leu, Elena Ştefoi, George L. Nimigeanu. Deşi deocamdată se poate observa (şi) valoarea inegală a membrilor asociaţiei, printre aceştia se numără scriitori cu nume care, în ţară şi chiar în afara ei, nu au nevoie de recomandări: Daniel Corbu, Marius Chelaru, Aurel Pop etc. Adăugăm la cele de mai sus şi că vicepreşedintele asociaţiei, poetul Ionuţ Caragea (născut la Constanţa, şi nu „pe Google”, cum ar spune titlul unuia dintre primele sale volume), a publicat în aceste zile un nou volum de versuri, „Guru amnezic”, volum prefaţat de Constantin Miu şi cu o postfaţă de Angela Furtună. » (Liviu-Dorin CLEMENT, în ziarul Crai Nou din Suceava, 2009)

« Asociaţia Scriitorilor de Limbă Română din Québec anunţă apariţia „Antologiei ASLRQ 2015“. Printre cei 64 de scriitori din Canada, România şi diaspora care sunt prezenţi în antologie, se regăsesc şi dobrogenii Mihaela Burlacu, Ionuţ Caragea, Valeriu Cuşner, Emilia Dabu, Vasilica Mitrea, Ion Roşioru şi Ana Ruse. Antologia a fost publicată la editura ASLRQ din Montréal, avându-i ca realizatori pe: Ionuţ Caragea - vicepreşedinte al ASLRQ şi coordonator principal al antologiei; Adrian Erbiceanu - preşedinte al ASLRQ şi consilier editorial; Dumitru Scorţanu - redactor-şef. Este a doua antologie publicată de ASLRQ, după cea din 2009. (...) Ionuţ Caragea s-a născut pe 12 aprilie 1975, la Constanţa. Este poet, prozator, critic, editor, autor de aforisme şi promotor cultural. Locuieşte în Oradea, România. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Iaşi, cofondator şi vicepreşedinte al Asociaţiei Scriitorilor de Limbă Română din Québec, membru al Academiei Româno-Americane de Arte şi Ştiinţe, membru de onoare al Societăţii Scriitorilor din Judeţul Neamţ, membru onorific al fundaţiei Maison Naaman pour la Culture din Liban, membru al Elis - Reţeaua românilor remarcabili din lume, membru de onoare al Asociaţiei Internaţionale de Paradoxism, membru al organizaţiei culturale Diversité Artistique din Montréal, membru al organizaţiei culturale Poetas del Mundo din Chile etc. Pe fondul prieteniei şi legăturii de nume cu prinţul Eugen Enea Caraghiaur, primeşte, în 2008, titlul nobiliar de Baron al Casei Cumane de Panciu. A debutat în anul 2006, la Editura STEF din Iaşi, cu volumul de versuri „Delirium Tremens“. Poeziile, aforismele, nuvelele de ficţiune şi eseurile critice îi sunt publicate în numeroase reviste, ziare şi antologii din România şi din diaspora. Este unul dintre cei 20 de autori publicaţi în „Antologia aforismului românesc contemporan“ (Editura Genesi, Torino, 2013). În iunie 2012, câştigă Premiul de creativitate la Concursul Internaţional „Naji Naaman“, cu aforisme din volumul „Dicţionarul suferinţei“ (Editura Fides, Iaşi, 2008), traduse în limba franceză de prof. univ. dr. Constantin Frosin. A fost printre câştigători la mai multe concursuri de poezie şi proză scurtă. Este tradus în cinci limbi de circulaţie universală: engleză, franceză, spaniolă, italiană şi arabă. A fost numit „Poetul născut pe Google“, după numele volumului „M-am născut pe Google“ (Editura STEF, Iaşi, 2007). În 2012, i-a fost publicată, sub pseudonimul Snowdon King, traducerea în limba engleză a romanului science-fiction Uezen, la editura americană Wildside Press. În perioada 2003-2011 a trăit în Montréal, Canada, devenind cetăţean canadian în anul 2008. » (Cosmin BELE, în ziarul Ziua de Constanţa, 2015)

« Asociaţia Scriitorilor de Limbă Română din Québec (ASLRQ) a împlinit în acest an 8 ani de existenţă. ASLRQ s-a înfiinţat la data de 16 iulie 2008, fondatorii ei fiind scriitorii Adrian Erbiceanu, preşedinte, şi Ionuţ Caragea, vicepreşedinte. Scopul creării Asociaţiei Scriitorilor de Limbă Română din Québec a fost acela de a reuni scriitorii de limbă română din provincia Québec şi scriitorii români cu orientare francofonă din exteriorul provinciei Québec, totodată implicându-se în promovarea culturii româneşti în provincia Québec, în Canada, dar şi pretutindeni în lume. Imediat după înfiinţare, ASLRQ a început să se impună ca una dintre organizaţiile locale care promovează susţinut cultura românească. În anii care au urmat, ASLRQ a desfăşurat o activitate culturală şi literară intensă pentru comunitatea românească din Canada şi nu numai, constând în editări de cărţi, lansări de cărţi, participări la festivaluri literare şi alte evenimente culturale. Asociaţia Scriitorilor de Limbă Română din Québec are în prezent un număr de 66 de membri, scriitori de certă valoare, recunocuţi atât în ţară, cât şi peste hotare. De asemenea ASLRQ are propria editură cu acelaşi nume, unde până acum au fost publicate un număr de 16 cărţi, din care 2 sunt antologii care cuprind membrii acestei asociaţii literare. În colaborare cu Fundaţia Română din Montréal şi Asociaţia Culturală Română, ASLRQ a organizat, sprijinit şi participat la numeroase activităţi de interes comun. În cadrul Asociaţiei Scriitorilor de Limbă Română din Québec funcţionează şi cenaclul literar virtual „Prietenii poeziei”. Acesta a fost fondat în anul 2007 de către Ionuţ Caragea şi reuneşte scriitori de pe întreg mapamondul, dedicaţi limbii şi literaturii române. „Am creat Asociaţia Scriitorilor de Limbă Română din Québec cu scopul de a reuni scriitorii de limbă română din Québec, astfel încât să avem un spaţiu în care să promovăm limba şi cultura română, să ne simţim ca acasă”, a declarat Ionuţ Caragea, membru fondator şi vicepreşedinte al ASLRQ. » (Mircea POPESCU, în ziarul Jurnal Românesc, 2016)
 

Interviuri cu Ionuţ Caragea

 1. Eu scriu pe limba sufletului meu - Interviu realizat de Vanda Florea, revista Ecoul, 2007

 2. Poezia şi balonul oval - Interviu realizat de Otilia Tunaru, ziarul Pagini Româneşti, Montreal, 2007

 3. Amelia Stănescu - Interviu cu Ionuţ Caragea, Revista Poezia, 2009

 4. Interesul meu pentru arta scrisului este primordial -  Poezie.ro, 2008

 5. Îmi place să cobor în abis - Interviu realizat de Prof. Dr. Adrian Botez (Revista Contraatac), 2010

 6. Interviu Acordat revistei A.V.A., 2014

 7. Interviu Acordat publicaţiei Viaţa Pozitivă, 2014

 8. Interviu Acordat revistei Contraatac, 2014

 9. Remus Foltoş - Interviu cu Ionuţ Caragea, Revista Luceafărul de seară

 10. Ionuţ Caragea invitat de postul TV Digi24 Oradea la emisiunea "Recrutat în Crişana", 12 iunie 2015
 11. Ionuţ Caragea invitat de postul TV Digi24 Oradea la emisiunea "Recrutat în Crişana", 21 octombrie 2015

 12. Amalia Achard - Interviu cu Ionuţ Caragea, Revista Luceafărul de seară, 2020

 13. Alexandru-Eusebiu Ciobanu - Interviu cu Ionuţ Caragea, Revista Solitudinea, 2020

 14. Veronica Bursaşiu - Interviu cu Ionuţ Caragea, ziarul Jurnal Bihorean, 2021